Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou
6. úno
Leonardo 4-5 porcí 50 minut https://www.eta.cz/tadyjedoma/leonardo/bavorsky-knedlik-s-vanilkovou-omackou/
Suroviny
- 20 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 2 lžičky cukru
- 1 vejce
- 340 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje na vymazání napařovací mísy
- 1 l vody
- povidla
- mák a vanilková omáčka k podávání
Příslušenství
- metla
- sestava pro vaření v páře
Postup
- 1. Do nádoby vložte metlu.
- 2. Vložte 20 g droždí, 2 lžičky cukru a 150 ml mléka.
- 3. Míchejte 2 minuty / 37 ℃ / rychlost 2.
- 4. Nechte vzejít kvásek 7 minut.
- 5. Přidejte 340 g polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli.
- 6. Hněťte 2,5 minuty / rychlost 2.
- 7. Vzniklé těsto vyjměte na pracovní desku a ručně dopracujte.
- 8. Nechte na teplém místě / nahřáté nádobě kynout cca 1 hodinu.
- 9. Vezměte parní koš a vymažte ho olejem.
- 10. Přendejte těsto na pracovní desku a vytvarujte knedlíky cca 6 cm veliké, které plňte povidly.
- 11. Přikryjte a nechte kynout 5-10 minut.
- 12. Vlijte 1 l vody do nádoby a uzavřete sestavou pro vaření v páře.
- 13. Zvolte program vaření v páře a po signalizaci vložte knedlíky. Vařte 10-15 minut dle velikosti knedlíků.
- 14. Hotový knedlík podávejte ideálně s vanilkovou omáčkou (postup viz. vanilková omáčka).