Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

4 Stars
Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

Suroviny

  • 20 g čerstvého droždí   
  • 150 ml mléka   
  • 2 lžičky cukru   
  • 1 vejce   
  • 340 g polohrubé mouky   
  • 1 lžička soli   
  • 1 lžíce oleje na vymazání napařovací mísy   
  • 1 l vody   
  • povidla   
  • mák a vanilková omáčka k podávání 

Příslušenství

  • metla
  • sestava pro vaření v páře 

Postup

  • 1. Do nádoby vložte metlu.  
  • 2. Vložte 20 g droždí, 2 lžičky cukru a 150 ml mléka.  
  • 3. Míchejte 2 minuty / 37 ℃ / rychlost 2.  
  • 4. Nechte vzejít kvásek 7 minut.  
  • 5. Přidejte 340 g polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli.  
  • 6. Hněťte 2,5 minuty / rychlost 2.  
  • 7. Vzniklé těsto vyjměte na pracovní desku a ručně dopracujte.  
  • 8. Nechte na teplém místě / nahřáté nádobě kynout cca 1 hodinu.  
  • 9. Vezměte parní koš a vymažte ho olejem.  
  • 10. Přendejte těsto na pracovní desku a vytvarujte knedlíky cca 6 cm veliké, které plňte povidly.  
  • 11. Přikryjte a nechte kynout 5-10 minut.  
  • 12. Vlijte 1 l vody do nádoby a uzavřete sestavou pro vaření v páře.  
  • 13. Zvolte program vaření v páře a po signalizaci vložte knedlíky. Vařte 10-15 minut dle velikosti knedlíků. 
  • 14. Hotový knedlík podávejte ideálně s vanilkovou omáčkou (postup viz. vanilková omáčka).
Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou