330 g červené čočky, vařené 10–12 minut ve vodě doměkka a slitá
2 řapíky celeru, najemno nakrájené
1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
1 stroužek česneku, prolisovaný
50 g strouhanky (a trochu navíc na obalení)
Hrst čerstvé petrželky, jemně nasekaná
1 lžička kari koření (podle chuti)
Sůl a pepř podle chuti
1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
Olivový olej na opečení
Příslušenství
nože, míchací hák
Postup
1. Do mixovací nádoby odvažte červenou čočku. Přes čočku nalijte do nádoby vodu dle návodu na obalu tak, aby čočka byla ponořená, a promíchejte ji pomocí stěrky. Vařte cca 12 min/100℃ /rychlost 3, dokud není čočka měkká. Sceďte přebytečnou vodu a dejte stranou.
2. Mezitím do mixovací nádoby vložte nože, celer a mrkev. Sekejte 5 sek/rychlost 5. Vyjměte nože a vložte l- nástavec. Přidejte 10 g olivového oleje a restujte 3 min/100℃ /rychlost 1.
3. Po uplynutí doby vložte do mixovací nádoby polovinu uvařené čočky, prolisovaný česnek, kari koření, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Sekejte 7 sek/rychlost 5, aby se ingredience dobře promíchaly.
4. Přidejte zbylou čočku a postupně přisypávejte strouhanku. Směs mixujte 10 sek/rychlost 4, dokud nevznikne kompaktní hmota, která drží pohromadě.
5. Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru cca 7 cm.
6. Na pánvi rozehřejte olivový olej a karbanátky smažte z obou stran 3–4 minuty dozlatova. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.