Karbanátky z červené čočky

Karbanátky z červené čočky

4 Stars
Karbanátky z červené čočky

Suroviny

  • 330 g červené čočky, vařené 10–12 minut ve vodě doměkka a slitá
  • 2 řapíky celeru, najemno nakrájené
  • 1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 50 g strouhanky (a trochu navíc na obalení)
  • Hrst čerstvé petrželky, jemně nasekaná
  • 1 lžička kari koření (podle chuti)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • Olivový olej na opečení

Příslušenství

  • nože, míchací hák

Postup

  • 1. Do mixovací nádoby odvažte červenou čočku. Přes čočku nalijte do nádoby vodu dle návodu na obalu tak, aby čočka byla ponořená, a promíchejte ji pomocí stěrky. Vařte cca 12 min/100℃ /rychlost 3, dokud není čočka měkká. Sceďte přebytečnou vodu a dejte stranou.
  • 2. Mezitím do mixovací nádoby vložte nože, celer a mrkev. Sekejte 5 sek/rychlost 5. Vyjměte nože a vložte l- nástavec. Přidejte 10 g olivového oleje a restujte 3 min/100℃ /rychlost 1.
  • 3. Po uplynutí doby vložte do mixovací nádoby polovinu uvařené čočky, prolisovaný česnek, kari koření, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Sekejte 7 sek/rychlost 5, aby se ingredience dobře promíchaly.
  • 4. Přidejte zbylou čočku a postupně přisypávejte strouhanku. Směs mixujte 10 sek/rychlost 4, dokud nevznikne kompaktní hmota, která drží pohromadě.
  • 5. Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru cca 7 cm.
  • 6. Na pánvi rozehřejte olivový olej a karbanátky smažte z obou stran 3–4 minuty dozlatova. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
  • 7. Podávejte teplé, ideálně s čerstvým salátem.
Karbanátky z červené čočky