Kváskový mrkvový chléb
6. úno
Leonardo 1 bochník >170 minut https://www.eta.cz/tadyjedoma/leonardo/kvaskovy-mrkvovy-chleb/
Suroviny
- 120 g žitného rozkvasu v poměru 1:2:2
- 350 g mrkvového pyré
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 10 g soli
- 10 g ovesných vloček jemně mletých
Postup
- 1. Do nádoby vložte metlu.
- 2. Přidejte 350 g pšeničné hladké mouky a 350 g mrkvového pyré. Nechte 1 hodinu probíhat autolýzu.
- 3. Přidejte 120 g žitného rozkvasu 1:2:2, 10 g soli a 10 g ovesných vloček jemně mletých.
- 4. Šlehejte 30 sekund / rychlost 2.
- 5. Poté těsto ručně propracujte a dejte na 1 hodinu stranou.
- 6. Po hodině těsto několikrát přeložte a opět dejte na hodinu stranou.
- 7. Opakujte dvakrát.
- 8. Těsto smotejte do chleba a vložte do vysypané ošatky.
- 9. Zabalte chleba do sáčku a vložte na 10 hodin do lednice.
- 10. Hotový chleba přendejte do předehřátého litinového pekáče.
- 11. Pečte v předehřáté troubě na 250 ℃ / 50 minut. Pak stáhněte teplotu na 210 ℃ a pečte dalších 15 minut.
Vyzkoušejte také
17 minut + pečení 1 plech