Losos se sýrovou omáčkou

Losos se sýrovou omáčkou

4 Stars
Losos se sýrovou omáčkou

Suroviny

  • 600 g lososa, filet, čerstvý, bez kůže a kostí
  • 50 g citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 500 g vody
  • 2 kusy šalotky
  • 10 g másla
  • 300 g bílých žampionů, čerstvých, nakrájených na čtvrtky
  • 50 g bílého vína, suché
  • 150 g smetany
  • 200 g smetanového sýru
  • 1 vrchovatá čajová lžička citrónové kůry, nastrouhané
  • 2 špetky muškatového oříšku, nastrouhaného
  • 2 špetky cukru

Příslušenství

  • sekací nože

Postup

  • 1. Opláchněte si lososové filety, pokapejte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, položte na máslem omaštěný alobal a zabalte v úhledný balíček.
  • 2. Do mísy na páru vložte balíček s lososem.
  • 3. Do mixovací nádoby nalijte vodu, uzavřete víkem, položte mísu na víko a vařte 20 minut v páře. 
  • 4. Po uvaření přendejte lososa do teplého pekáče (udržujte teplotu 50–75 ℃ ) a vyprázdněte mixovací nádobu.
  • 5. Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte nadrobno 5 sek./rychlost 5.
  • 6. Přidejte máslo a duste 4 min./100 ℃ /rychlost 2.
  • 7. Přidejte jednu polovinu žampiónů, bílé víno, smetanu, smetanový sýr a vařte 5 min./90 ℃ /rychlost 2.
  • 8. Přidejte zbytek žampiónů, citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a vařte další 5 min./90 ℃ /rychlost 1.
Losos se sýrovou omáčkou