Losos se sýrovou omáčkou
6. úno
Leonardo 4 porce 45 minut https://www.eta.cz/tadyjedoma/leonardo/losos-se-syrovou-omackou/
Suroviny
- 600 g lososa, filet, čerstvý, bez kůže a kostí
- 50 g citrónové šťávy
- sůl
- pepř
- 500 g vody
- 2 kusy šalotky
- 10 g másla
- 300 g bílých žampionů, čerstvých, nakrájených na čtvrtky
- 50 g bílého vína, suché
- 150 g smetany
- 200 g smetanového sýru
- 1 vrchovatá čajová lžička citrónové kůry, nastrouhané
- 2 špetky muškatového oříšku, nastrouhaného
- 2 špetky cukru
Postup
- 1. Opláchněte si lososové filety, pokapejte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, položte na máslem omaštěný alobal a zabalte v úhledný balíček.
- 2. Do mísy na páru vložte balíček s lososem.
- 3. Do mixovací nádoby nalijte vodu, uzavřete víkem, položte mísu na víko a vařte 20 minut v páře.
- 4. Po uvaření přendejte lososa do teplého pekáče (udržujte teplotu 50–75 ℃ ) a vyprázdněte mixovací nádobu.
- 5. Do mixovací nádoby vložte šalotku a sekejte nadrobno 5 sek./rychlost 5.
- 6. Přidejte máslo a duste 4 min./100 ℃ /rychlost 2.
- 7. Přidejte jednu polovinu žampiónů, bílé víno, smetanu, smetanový sýr a vařte 5 min./90 ℃ /rychlost 2.
- 8. Přidejte zbytek žampiónů, citrónovou kůru, muškátový oříšek, cukr, ½ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a vařte další 5 min./90 ℃ /rychlost 1.