Mazanec

4 Stars
Mazanec

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky 
  • 200 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • citrónová kůra
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • vejce na potření

Příslušenství

  • nože

Postup

  • 1. Do nádoby vložte nože.  
  • 2. Přidejte 200 ml mléka, 75 g cukru a 21 g čerstvého droždí.  
  • 3. Zahřívejte 3 minuty / 37 ℃ / rychlost 1.  
  • 4. Nechte vzejít kvásek 15 minut.  
  • 5. Do nádoby přidejte 500 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetku soli, špetku vanilky, citrónovou kůru, hrst rozinek namočených v rumu a hrst nasekaných vlašských ořechů.   
  • 6. Šlehejte 1,5 minuty / rychlost 1.  
  • 7. Dopracujte ručně do vláčného těsta.  
  • 8. Nechte kynout 4 hodiny, po 2 hodinách těsto prohněťte.  
  • 9. Vytvarujte mazanec a nechte ještě 20 minut kynout.  
  • 10. Potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem nařízněte kříž.  
  • 11. Pečte 45 minut / 180 ℃ . 
Mazanec