Mazanec
6. úno
Leonardo 1 velký / 2 menší mazance 5 hodin a 45 minut https://www.eta.cz/tadyjedoma/leonardo/mazanec/
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 200 ml mléka
- 21 g čerstvého droždí
- špetka soli
- špetka vanilky
- citrónová kůra
- hrst rozinek namočených v rumu
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- vejce na potření
Postup
- 1. Do nádoby vložte nože.
- 2. Přidejte 200 ml mléka, 75 g cukru a 21 g čerstvého droždí.
- 3. Zahřívejte 3 minuty / 37 ℃ / rychlost 1.
- 4. Nechte vzejít kvásek 15 minut.
- 5. Do nádoby přidejte 500 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetku soli, špetku vanilky, citrónovou kůru, hrst rozinek namočených v rumu a hrst nasekaných vlašských ořechů.
- 6. Šlehejte 1,5 minuty / rychlost 1.
- 7. Dopracujte ručně do vláčného těsta.
- 8. Nechte kynout 4 hodiny, po 2 hodinách těsto prohněťte.
- 9. Vytvarujte mazanec a nechte ještě 20 minut kynout.
- 10. Potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem nařízněte kříž.
- 11. Pečte 45 minut / 180 ℃ .
Vyzkoušejte také
2 hodiny 30 minut 1 vánočka 60 min + kynutí 12-15 koblížků