Dýňový koláč

Dýňový koláč

4 Stars
Dýňový koláč

Suroviny

  • TĚSTO:
  • 300 g hladké mouky 
  • 200 g povoleného másla 
  • 50 g cukru 
  • 1 vejce 
  • 1 lžička perníkového koření 
  • špetka soli 
  •  
  • NÁPLŇ:
  • 400 g dýňového pyré  
  • 50 g cukru 
  • 1 vejce 
  • špetka skořice 
  • špetka kardamomu 
  • 250 g tvarohu 
  •  
  • DROBENKA:
  • 200 g ořechů 
  • 100 g medu 
  • špetka soli 
  • 50 g másla

Příslušenství

  • nože
  • metla

Postup

  • 1. Do nádoby vložte metlu. 
  • 2. Vložte sypké suroviny na těsto - 300 g mouky, 50 g cukru, lžičku perníkového koření a špetku soli. 
  • 3. Míchejte 10 sekund / rychlost 2. 
  • 4. Přidejte 200 g povoleného másla a vajíčko. Nechte uhníst těsto.  
  • 5. Hnětení 2 minuty / rychlost 2. 
  • 6. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 
  • 7. Mezitím si připravte náplň do koláče. 
  • 8. Do čisté nádoby vložte nože. Přidejte uvařenou dýni a sekejte 20 sekund / rychlost 5. 
  • 9. Přidejte 50 g cukru, vejce, 250 g tvarohu, špetku skořice a špetku kardamomu. Sekejte. 
  • 10. Sekejte 20 sekund / rychlost 3. 
  • 11. Náplň odložte stranou a připravte si ořechovou drobenku.  
  • 12. Do čisté nádoby vložte nože. Přidejte 200 g ořechů a sekejte 15 sekund / rychlost 6. 
  • 13. Vyjměte nože a vložte metlu. Přidejte 100 g medu, 50 g másla a špetku soli.
  • 14. Šlehejte 1 minutu / rychlost 2. 
  • 16. Koláčovou formu vyložte rozváleným těstem. Dno těsta párkrát propíchněte vidličkou. 
  • 17. Přidejte náplň a posypte drobenkou.  
  • 18. Pečte 20–30 minut / 180 ℃ (dle výšky koláče).
Dýňový koláč