Kynutý závin s jablky

Kynutý závin s jablky

4 Stars
Kynutý závin s jablky

Suroviny

  • NÁPLŇ:
  • 5-6 jablek
  • rozinky a ořechy dle chuti
  • skořice
  • cukr
  • vajíčko na potření
  • TĚSTO:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 90 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Příslušenství

  • sestava na strouhání
  • metla

Postup

  • 1. Do nádoby vložte metlu.  
  • 2. Přidejte 200 ml mléka, 80 g cukru a 20 g droždí.  
  • 3. Zahřívejte 4 minuty / 37 ℃ / rychlost 1.  
  • 4. Nechte 10 minut vzejít kvásek.  
  • 5. Přidejte 500 g polohrubé mouky, 90 g másla, 2 žloutky a špetku soli.  
  • 6. Šlehejte 30 sekund / rychlost 2.  
  • 7. Pak dopracujte těsto ručně a nechte vykynout cca 2 hodiny.  
  • 8. Do nádoby vložte sestavu na strouhání.  
  • 9. Oloupejte a překrojte 5-6 jablek a strouhejte rychlostí 6.  
  • 10. Vykynuté těsto rozválejte na dvě placky a plňte nastrouhanými jablky.  
  • 11. Posypte skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy dle chuti.  
  • 12. Zabalte a potřete rozšlehaným vejcem.  
  • 13. Pečte v předehřáté troubě 50 minut / 170 ℃ .
Kynutý závin s jablky